Učenje Tarota - Kako početi?



Ako ste se zainteresovali za Tarot i želite da naučite osnovna značenja karata, verovatno ste se uputili na internet, kao prvu stanicu gde se može naći najveći izbor materijala u različitim formama (knjige, sajtovi, YouTube, itd.). Ali, upravo taj veliki izbor vas može potpuno zbuniti. Puno je naslova kao što su "Tarot za počenike, Osnove Tarota, Sve o Tarotu", ali jednostavno ne znate kako da napravite najbolji izbor. Ovde ću ukratko navesti par nedoumica koje sam imala na početku, a koje vam mogu pomoći ako ste samostalno krenuli da proučavate Tarot.

Meni je učenje Taorta slično učenju stranog jezika, ali za razliku od precizno određenih udžbenika za svaki nivo znanja jezika, literatura i ostali materijali za učenje Tarota, nisu baš tako precizno razvrstani. Neki izvori nude kratke opise svake karte, dok neki zalaze u detalje koji mogu biti poprilično zbunjujući za početnike. Ja sam se na početku, vodila time da je dovoljno da pronađem samo jednu knjigu ili sajt na kome ću naći sve potrebne informacije, ali je to prosto nemoguće. Ubrzo sam shvatila da ta "jedna knjiga" ne postoji, te da je bespotrebno trošiti vreme na pronalazak najboljeg izvora. Jednostavno, Tarot je takav da pored osnovnih značenja, svako može neku kartu protumačiti na svoj način i dati svoj opis. Shvatila sam da moram pronaći dobar balas između ključnih reči i opisa koji će mi pomoći da na najbolji način razumem značenje karte, a da pri tom ne zalazim u detalje koji me mogu zbuniti. Kao i kod učenja jezika, potrebno je napraviti dobru bazu i onda je dopunjavati sa novim informacijama. Kako sam prelazila sve više karata, polako su počele da se slažu kockice i da se stvara jedna celina. Kako se Tarot vezuje za astrologiju, numerologiju, kristale, itd. pored osnovnih značenja karte često se u literaturi nađu i astrološka planeta, broj ili kristal koji simbolišu kartu. Ako vas to zbunjuje, jednostavno preskočite taj deo, kada budete savladali osnovna značenja karata lakše ćete zapamiti i astrološke veze sa kartama nego da to učite napamet. Što više čitate, to će vam stvari biti jasnije i samim tim dolazićete i do nekih svojih zaključaka i početi da razmišljate koje značenje bi vi dali nekoj karti, bez obzira na to šta ste prethodno pročitali. Kako je proces tumačenja karata vezan za intuiciju, tako treba prići i učenju. Istražujte neko vreme, krenite sa nekim sistemom učenja koji vam se u tom trenutku čini najboljim, a sama intuicija će vas odvesti u pravom smeru. Ne postoji univerzalni "najbolji način" učenja Tarota, najbolji je onaj koji vama odgovara.

Najveći izbor materijla je svakako, na engleskom jeziku, te je Amazon, koji nudi dosta elektorniskih izdanja, dobro mesto za početak. Tu vam mogu pomoći i komentari čitalaca, možete pročitati da li je knjiga njima pomogla, da li bi je preporučili početnicima, ili je knjiga više pogodna za one koji se već duže bave Tarotom. Po komentarima možete videti da i ljudi koji se tumačenjem karata bave dugo, i dalje čitaju i kupuju novu literaturu, jer se u svakoj knjizi može pročitati nešto novo i pronaći neko novo značenje. Bez ozbira da li se neko bavi Tarotom godinama ili je početnik, pronalaženje nove literature je uvek poželjno.

Pored knijga, postoji veliki broj sajtova i blogova koje uređuju Tarot tumači, za neke je to i osnovni posao (objavljuju knjige, organizuju online seminare, kreiraju svoje špilove, itd.). Na tim sajtovima možete pronaći pored osnovnih značenja karata, još puno korisnih informacija i saveta. 

Pinterest vas takođe može odvesti do različitih blogova i sajtova, možete pronaći fotografije sa kratkim opisima svake karte, besplatne šablone za učenje, a ako ste kreativni možete dobiti inspiraciju za pravljenje sopstvenih šablona i šema za učenje.

Tu je naravno, i YouTube na kome postoji na stotine kanala koji se bave Tarot tumačenjima, a mnogi od njih dele savete i uputstva za Tarot početnike. Ja ga nisam koristila za učenje osnovnih značenja, već više kao vežbu, gledajući kako drugi tumače karte i uklapaju ih u skladu sa pitanjem. 

Kada je u pitanju odabir špila, svakako je najbolji izbor Rider-Waite špil. Forma savremenog Tarota formirana je upravo objavljivanjem ovog špila 1909. godine u Londonu, i predstavlja bazu na osnovu koje su ilustrovani svi ostali špilovi koji su se pojavili u poslednjih desetak godina. Bez obzira da li vam se više dopadaju ilustracije nekog drugog modernijeg špila, osnovna značenja karata najbolje ćete naučiti iz ilustracija Rider-Waite karata. Skoro sav materijal o učenju Tarota se zasniva na njemu, tako da kada savladate značenja na osnovu ovih ilustracija, lako ćete preći na neki drugi špil koji vam više odgovara. 

Još jedno pitanje koje se često javlja na početku učenja Tarota, jeste značenje karata u obrnutom položaju. Sve karte imaju svoje značenje u uspravnom položaju, to je njihovo osnovno, primarno značnje, ali mnogi Tarot tumači karte mešaju tako da u otvaranju, neke karte izlaze u obrnutom položaju, što karti daje suprotno značenje od onog koje ima u uspravnom položaju. S ozbirom da Tarot špil ima 78 karata, dosta je zahtevno da prilikom učenja osnovnih značenja posvetite istu pažnju i značenju karata u obrnutom položaju. Kako budete sve više čitali i proučavali karte, imaćete i jasniju sliku o tome da li ćete se koristiti ovom metodom, ali odluku ne morate doneti na samom početku.

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"