XI Pravda

 


XI Pravda
Astrološki znak: Vaga
Element: vazduh
Ključne reči: zakon, ravnoteža, objektivnost, istrajnost, odlučnost, jasnoća

Karte Pravde donosi jasnu i jednostavnu poruku, bez obzira na sve, pravda na kraju uvek stiže. Iako nam se nekada može učiniti da u mnogim situacijama pravda izostaje, ona dolazi upravo u onom trenutku kada je sve u potpunoj ravnoteži, kao i tasovi na vagi koje vidimo na karti. A to možemo posmatrati i iz drugog ugla, da pravda upravo i unosi ravnotežu, precizno i jasno, baš kada je to potrebno.

Kroz vekove javljale su se razne ilustracije boginja pravde i na osnovu njih izvajane su brojne skulpture, te su one verovatno i poslužile kao inspiracija za ilustraciju karte Pravda u Tarotu. Najveća razlika u odnosu na način na koji je boginja pravde uglavnom predstavljena, jeste što ovde žena koja drži u desnoj ruci mač, a u levoj ruci vagu, nema vezane oči. Ona gleda pravo i vrlo jasno stavlja do znanja da poseduje sve što joj je potrebno da donese ispravnu odluku. Obučena je u crvenu haljinu i preko nosi zeleni ogrtač. Sedi na tronu između dva siva stuba, simbol koji se javlja na kartama Prvosveštenice i Prvosveštenika, koje možemo protumačiti kao stabilnost i trajnost. Bela cipela koja izviruje ispod haljine, ukazuje na njenju iskrenu i čistu nameru. Deo između stubova je prekriven plaštom, ali se iza nazire jasna žuta boja, koja može označavati sunčevu svetlost, kao bistrina i jasnoća koju pravda donosi. Na glavi nosi žutu krunu, kao simbol autoriteta. 

Karta Pravde označava da je vreme za donošenje konačne odluke, više nema mesta zavaravanju i obmanjvanju. Bez obzira da li smo bili zavarani od strane nekog drugog, ili smo sami sebe zavaravali u vezi nečega, karta Pravde u tumačenju ukazuje da će stvari postati jasnije i da će se sitacija razrešiti onako kako je to najispravnije. Na osnovu samog naziva, možemo uočiti da se karta vezuje i za suđenja, institucije od velikog autoriteta, koje na osnovu činjenica donose svoj sud. Karta Pravde se odnosi i na trenutak iskrenosti, spoznaje istine koja na površinu iznosi sve ono što je potrebno i daje jasnu sliku cele situacije. Karta generalno ima pozitivno značenje, jer bez obzira što je nekada suočavanje sa istinom izazovno i zahtevno, ipak znamo da je neophodno i da ima za cilj napredak. U zavisnosti od tumačenja, može ukazati da pojedinac sada jasno i precizno vidi određenu situaciju i da može doneti odluku mirne glave. Stvari su u ravnoteži i na osnovu toga, može se završiti jedan ciklus i otpočeti drugi. Takođe, može ukazivati na pojedinca ili grupu ljudi koji se bore za pravdu, prava drugih, koji pokušavaju da svojom istrajnošću i znanjem pomognu onima kojima je to potrebno. Bez obzira na koju životnu situaciju se odnosi, karta Pravde nema za cilj kaznu za jednu i nagradu za drugu stranu, već uspostavljanje ravnoteže koja će i jednoj i drugoj strani doneti jasnoću i staloženost da sagledaju situaciju i donesu najispravniju odluku.

*Karta u obrnutom položaju ima suprotno značenje u odnosu na značenje karte u uspravnom položaju

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"