XIII Smrt

 


XIII Smrt
Astrološki znak: Škorpija
Element: vatra
Ključne reči: promena, završetak, obnavljanje, rešenje, prihvatanje

Kada se neko prvi put susretne sa Tarotom, verovatno nijedna karta ne izazove na prvi pogled toliki strah i nelagodu kao karta Smrti, što zbog naziva i ilustracije, tako i zbog ozloglašenog broja 13 kojim je karta obeležena. Međutim, strah je ovde potpuno neopravdan, jer karta Smrti donosi završetak jedne etape u životu, znači da smo savladali lekcije koje smo trebali da naučimo i da idemo dalje u nešto novo. Karta može označavati kraj jednog perioda u vašem životu, nakon čega se menja vaša rutina i ono na šta ste navikli. Kroz život konstantno prolazimo kroz promene, na koje ne gledamo kao na potpunu transformaciju, kao što su školovanje, zaposlenje, selidbe i slično. Karta Smrti predstavlja upravo tu promenu, koja na neki način menja ceo vaš život, a promene mogu biti lakše ili teže, a kako gledamo na te promene, zavisi upravo od našeg prihvatanja ili neprihvatanja tih promena.

Na ilustraciji karte Smrti dominira beli konj koga jaše kostur obučen u oklop. Kostur desnom rukom drži uže kojim upravlja konjem, a u levoj ruci nosi zastavu, na kojoj je oslikana bela ruža. Bela boja ovde označava iskrenu nameru u vezi promene koju karta donosi. Crveno pero na kacigi, kao i ono koje smo videli na kapi Lude, sada je povijeno. Kralj leži na zemlji, kruna je pored njega, dolaskom Smrti, verovatno je odbio da se prilagodi promenama, možda je verovao da će mu moć koju ima kao kralj, pomoći da izbegne ono što sledi. Sveštenik na osnovu svojih duhovnih uverenja, drži ruke širom raširene, u nadi da će možda uspeti da spreči dolazak Smrti. Devojka koja kleči, verovatno savladana strahom, okrenula je glavu u stranu, ne želeći da vidi ono što se može desiti. Dete ispred devojke, jedino je koje pravo gleda u smrt, držeći cveće u rukama. Ovde dolazi do izražaja naivnost, ali i iskrenost deteta, koje bez straha gleda u Smrt, očekujući da se može desiti samo nešto dobro. Bez obzira na uznemirujući prizor koji vidimo u donjem delu karte, u gornjem delu vidimo zidine grada, između kojih Sunce zalazi ili izlazi. Reka koja protiče pored grada, mirna je i brod neometano plovi rekom. Ako podelimo ilustraciju na dva dela, možemo uočiti da se pored haotičnog i pomalo uznemirujućeg prizora u donjem delu ilustracije, u pozadini i u gornjem delu, sve odvija bez ikakve naznake da se dešava nešto neuobičajno. Tako je i sa promenama koje nam se u životu dešavaju, dok se mi suočavamo sa njima i prilagođavamo se novonastaloj situaciji, svet nastavlja da funkcioniše redovnim ritmom.

Karta Smrti donosi promenu, transformaciju nekog odnosa ili stanja koje je neophodno, jer je samo to rešenje za datu situaciju. Često se za promene vezuju neki veliki i značajni događaji, a zbog naziva karte, prva asocijacija može biti da se radi o nečemu negativnom, što uglavnom nije slučaj. Ukoliko je potrebno, tj. ako je najbolje rešenje za vas da izađete iz nekog odnosa, da neki ljudi odu iz vašeg života, ili da se vaš odnos promeni, to treba shvatiti kao normalan redosled događaja. Odbijanje promene može ponekad izazvati mnogo više problema, nego prilagođavanje na samu promenu. Bitno je da razumete zašto se nešto dešava, i da u skladu sa svim činjenicama, ali i vašim emocijama, shvatite i pronađete mir, koji će vam omogućiti da prihvatite novonastalu situaciju. Od samog rođenja prolazimo kroz brojne promene, i na njih gledamo kao normalne događaje koji su redovan sled okolnosti. Ali, znajte da svaka od tih promena predstavlja završetak jednog ciklusa, i otpočinjanje novog. Polazak u školu, prvi posao, odlazak od kuće, završetak školovanja, stupanje u brak i mnogi drugi događaji predstavljaju lepe događaje koje dočekujemo u dobrom raspoloženju. Ali svi oni predstavljaju završetak jedne etape u životu, i početak nečeg novog. Tim promenama, naš život se menja, menjaju se naša razmišljanja, način na koji gledamo na neke okolnosti, upoznajemo nove ljudi, prilagođavamo se i nastavljamo da učimo. Upravo na taj način treba posmatrati kartu Smrti, jer svaki završetak predstavlja početak nečeg novog.

*Karta u obrnutom položaju ima suprotno značenje u odnosu na značenje karte u uspravnom položaju

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"