V Prvosveštenik

 


V Prvosveštenik
Astrološki znak: Bik
Element: zemlja
Ključne reči: učenje, autoritet, religija, tradicija, institucija, moral, savetovanje

Prvosveštenik na Ludinom putu ima ulogu učitelja, u nekim špilovima se i javljao pod tim nazivom. On će ga naučiti tradicionalnim vrednostima, moralu i pravilima koja važe u društvu, i podeliće sa njim mudrost i znanje, koje Ludi mogu pomoći u budućnosti. U prošlosti  karta je nosila naziv Papa, ali je nakon objavljivanja Waite-Smith špila, karta počela da se koristi pod nazivom Prvosveštenik. Waite je želeo da se izbegne direktna veza sa određenom religijom, pa je karta dobila novi naziv. U srednjem veku, kada su nastajale različite verzije Tarot špilova, Papa je bio mnogo više od poglavara jedne religijske zajednice, imao je jaku političku i društvenu ulogu, što kartu danas vezuje za državu, njene insitucije i društvena pravila. Naziv na engleskom The Hierophant, potiče od starogrčke reči ἱεροφάντης, i označava vrhovnog sveštenika, koji poseduje najviša znanja i može se povezati sa božanskom energijom. Reč je nastala kombinacijom reči "ta hiera-sveti" i "phainein-prikazati". 

Na ilustraciji Prvosveštenik sedi između dva siva stuba, obučen u crvenu odeću, nalazi se iznad njegovih učenika, najverovatnije ispred oltara, a učenici gledaju u njegovom pravcu, blago pognute glave, i time mu pokazuju poštovanje i odanost. Krst je simbol koji se nalazi na nekoliko mesta na ilustraciji, na štapu u njegovoj levoj ruci, na belim štraftama njegove odeće, kao i po jedan krst na svakoj cipeli. Na glavi nosi trostruku krunu, simbol moći i autoriteta. Slično kao i kod karte Mađionačar, jedna ruka je usmerena ka nebu, a druga ka učenicima, on je taj koji kanališe znanje i energiju sa neba, kroz sebe, ka svojim sledbenicima. Prsti na desnoj ruci su mu skupljeni u obliku koji pokazuje da daje blagoslov  svojim učenicima. Odeća njegovih učenika je ukrašena ružama i ljijanima, koji simbolišu želju za učenjem i veru u postizanje cilja. Dva ključa koja se nalaze ispod njegovih nogu, srebrni i zlatni, označavaju ravnotežu između svesnog (zlato) i nesvesnog (srebro). Ključevi takođe, mogu označavati da je on čuvar tradicije i društvenih pravila, da su dar koji je dobio na čuvanje, kako bi bio veza između božanske energije i njegovih sledbenika.

Prvosveštenik je označava tradiciju, društvena pravila, poseduje znanje i mudrost, koje crpi iz dugogodišnjeg iskustva. On je učitelj, simboliše ustanove, sistem koji je utemeljen i traje godinama, a nekada i vekovima. Odan je i posvećen svom pozivu, poštovan je od strane svojih učenika. Na neki način, on i uživa u ulozi nekoga koga drugi poštuju, obraćaju mu se za pomoć i slušaju njegove savete. Za razliku od Cara, koji svoje poštovanje i ulogu uzora crpi iz svog rada, iz strategija koje pravi i sprovodi u delo, Prvosveštenik uživa poštovanje na osnovu znanja koje je stekao kroz duhovni razvoj. Međutim, i drugi mogu doći samostalno do tog znanja, ali se on kao figura postavlja kao neko ko ima ključ koji otvara vrata tog znanja. Njegovi učenici biraju da do znanja dođu preko njega, jer on kanališe energiju od neba ka njima. Javlja se utisak, da učenici mogu razumeti da je samo ono što im on govori, najbolje za njih i da prihvataju njegove smerince bez razmišljanja. Prvosveštenik predstavlja uređen sistem, kao takav, može predstavljati državu, njene instuticije, univerzitete, kao i religijske objekte, ali i samu religiju. U tumačenjima može označavati venčanja, krštenja, diplomiranje, bitne događaje u životu pojedinca ili grupe, koji imaju neku forumu, tj. koji predstavljaju nešto što se ozvaničava u očima javnosti, zakona ili tradicije. Prvosveštenik je neko ko može u kriznim i teškim situacijama, svojim iskustvom i smirenošću, samo svojim rečima doneti drugima mir i sposobnost da se određeni problem i trenutna situacija sagledaju na drugi način. U zavisnosti od pitanja koje je postavljeno prilikom tumačenja može ukazivati na ozbiljnu ponudu za posao, koji je stabilan, zahteva dosta odgovornosti, i često je vezan za neku javnu ustanovu. Može označavati ozbiljnu emotivnu vezu koja ide ka braku, ali i odnos koji se dosta bazira na tradiciji i religiji. Ukazuje na savetovanje u vezi duhovnosti, pronalaženje rešenja u okviru tradiocionalnih ili duhovnih obrazaca, kao i traženje saveta od duhovno osvešćenih ljudi, bilo da se radi o predstavnicima neke religije, ili poštovanih i obrazovanih ljudi iz bilo koje oblasti života, koji svojim znanjem i iskustvom mogu da doprinesu rešenju određenih izazova i prepreka. 

*Karta u obrnutom položaju ima suprotno značenje u odnosu na značenje karte u uspravnom položaju

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"