XV Đavo


 XV Đavo
Astrološki znak: Jarac
Element: zemlja
Ključne reči: blokada, manipulacija, zavisnost, ograničenje, bespomoćnost, obmana

Karta Đavo, je pored karte Smrti, još jedna karta koja zna da donese nelagodu kada se pojavi u tumačenju, jer se opet nailazi na uznemirujući naziv i ne toliko prijatnu ilustraciju. Par koji smo videli na karti Ljubavnici, sada se nalazi u potpuno drugačijem okruženju. Prelepi vrt zamenila je mračna soba, a iznad njih se više ne nalazi Arhanđeo, već neko čudno stvorenje, polu čovek, polu životinja, koje sada kontroliše par. Osećaj bespomoćnosti, beznađa, ali i potreba za kontrolom, prikazivanja i dokazivanja moći nad drugima, su samo neke od karakteristika ove karte.

Na ilustraciji vidimo par koji oko vrata ima okove koji su pričrvršćeni za vrata. Na glavama imaju rogove, dok im se iza nogu nazire rep, koji se kod žene završava sa plodovima koji liče na grožđe, dok čudovište baljkom potpaljuje rep muškarca. Čudovište sedi na vratima koja se nalaze između para, donji deo tela čudovišta je kao kod ptice, gornji ima ljudski oblik, a glava mu je kao kod jarca, sa rogovima između kojih se nalazi pentagram, dok se iza naziru krila šišmiša. Pentagram označava pet delova tela, glava, ruke i noge. Takođe, može se posmatrati i kao zbir četiri elementa (vatra,voda, vazduh i zemlja)  sa petim elementom (duh). U ovom slučaju, pentagram je u obrnutom položaju, što ukazuje na neravnotežu i situaciju u kojoj je sve van kotrole.

Karta Đavo predstavlja situaciju u kojoj se osećamo zarobljeni, bez ideje i mogućnosti da sagledamo opcije koje nam se nude da iz toga izađemo. Kao što je na ilustraciji prikazano, mušakarac i žena imaju mogućnost da skinu okove oko vrata, ali oni tu opciju kao da ignorišu ili je jednostavno ne vide. Dozvoljavaju da neko upravlja njima, čudovište iznad njih unosi nesklad i nerazumevanje u njihov odnos. Karata Đavo, često ukazuje na preveliku usmerenost ka materijalnom, grabljenje i nemogućnost sagledavanja bitnih stvari. Đavo koji je ovde predstavljen u obliku čudovišta, kontroliše par i svi njegovi postupci koji se mogu zaključiti na osnovu ilustracije, predstvljaju i značenje ove karte. On se meša u odnos drugih, unoseći nepoverenje, mržnju i izvlači iz ljudi ono najgore. Potpaljuje rep muškarca, budeći u njemu najgore porive, dok se grožđe na ženinom repu može protumačiti da ona želi da ostvari svoje namere i uspe da zavede i obmane muškarca kako bi došla do svog cilja. Kako ih kontroliše neko drugi, nemaju svest o tome da su njihove namere u potpunosti pogrešne i negativne. Ono što je svetla tačka na ovoj karti, jeste da se iz ovakve situacije može vrlo lako izaći, ako želimo da sagledamo situaciju svojim očima i čujemo svoj unutrašnji glas. Paru na ilustraciji je dovoljno da uoči okove oko vrata i da oboje shvate da mogu sami da ih skinu i napuste destruktivnu energiju koja ih kontroliše. Pohlepa, laži, obmana, nemoral, ostvarivanje ličnih ciljeva bez obzira na sve, samo su neke od karakteristika ove karte, kao i svi oblici zavisnosti, što od određenih negativnih ponašanja i obrazaca, tako i od supstanci. Đavo je situacija ili osoba koja nam se pojavljuje i zna da nam zamagli pogled i razum, lepim rečima i postupcima iza kojih se kriju najgore namere, ali bez obzira na očaj koji možemo osetiti u takvoj situaciji, izlaz uvek postoji, i pentagram koji je u ovom slučaju obrnut, se uvek može vratiti u ravnotežu. 

*Karta Đavo je možda jedina karta Velike Arkane koja u obrnutom položaju ima pozitivno značenje, s obzirom da u uspravnom položaju ukazuje na negatvne uticaje, u obrnutom označava da predstoji oslobađanje i uočavanje da se iz neke negativne situacije može izaći i da se može prevazići težak period

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"