XXI Svet


XXI Svet
Astrološka planeta: Saturn
Element: zemlja
Ključne reči: završetak, dostignuće, putovanje, uspeh, usklađenost

Kartom Svet završava se putovanje kroz karte Velike Arkane. Put je bio zanimljiv, na trenutke izazovan i težak, ali je takođe, doneo velike uspehe i sreću. Lekcije su savladane i Točak sreće se ponovo zaustavio, nakon što je prošao ceo krug. Uspešan završetak nečega što smo započeli, u bilo kojoj oblasti života, veliko dostignuće, donosi nam osećaj sreće i ispunjenosti koja ukazuje da se bez obzira na sve, naše želje i ciljevi mogu ostvariti, ako smo usklađeni i verujemo u uspeh.

Na sredini ilustracije vidimo devojku koja oko svog tela ima samo plašt, a s obzirom da izgleda kao da pleše, plast se pomera zajedno sa njom. U rukama drži dva bela štapa, a oko nje se nalazi lovorov venac, simbol pobede i uspeha, a na njemu su dve crvene trake, vezane u obliku znaka beskonačnosti. Crvena boja predstavlja strast i uspeh, a znak beskonačnosti ukazuje na spoznaju da je uspeh moguć i uvek ostvariv ako verujemo u sebe. Četiri figure koje se nalaze u ulgovima karte, videli smo poslednji put na karti Točak sreće, međutim anđeo, bik, lav i orao sada su oslikani u svom pravom izdanju, za razliku od žute boje kojom su bili obojeni na ilustraciji karte Točak sreće. Tada su pored sebe imali knjigu iz koje su učili, a sada s obzirom da su savladali sve potrebne lekcije, postali su ono što zaista jesu, što su u potpunosti shvatili prethodnom kartom Sudnji dan. Svaki od njih predstavlja jedan od četiri elementa prirode, oni su sada u potpunom skladu, a devojku u sredini možemo posmatrati i kao duh, tj. peti element, koji u potpunosti ispoljava svoju svrhu.

Iako se većina slaže sa podelom da je karta Svet poslednja karta Velike Arkane, ima i tumačenja da nakon karte Svet, dolazi karta Luda. Međutim, broj 0 kojim je karta Lude numerisana daje joj tu mogućnost da bude protumačena u obe varijante. Karta Svet donosi ushešan završetak i prikupljeno znanje, što podrazumeva da će nakon ovog zadatka, uslediti neki novi, kada na scenu opet stupa Luda. Karta Svet predstavlja životni ciklus koji se konstantno kreće, iz koga učimo, koji nas dovede do trenutka da padnemo, ali nas takođe nauči i kako da ustanemo. Takođe, uvek imamo različite situacije koje nam se istovremeno dešavaju, i moramo da konstantno balansiramo između njih. Kao i devojka na karti sada smo savladali lekcije, imamo potrebno znanje i mudrost, kao i figure u uglovima karte, što nas čini srećnim i ponosnim na sve što smo u prethodnom periodu postigli. Karta Svet može označavati i putovanje, naročito na neku daleku destinaciju, a u zavisnosti od pitanja koje se postavlja prilikom tumačenja, može označavati da u vaš život ulazi osoba iz neke daleke zemlje, koja je iz druge kulture, ali i osoba koja je širokih shvatanja i puna razumevanja za različitosti. Takođe, karta predstavlja našu sposobnost da prihvatimo različitosti, da prihvatimo svet oko sebe onakvim kakav jeste i iskoristimo ono najbolje što nam se pruža. Sada kada smo rasterećeni tereta iz prošlosti, otvoreni smo za mnoge stvari, željni smo novog znanja i iskustva i karta Svet poručuje da budemo spremni da prihvatimo nove stvari koje nam se pružaju i radimo ono što volimo. Imamo moć u svojim rukama, što se na ilustraciji vidi kroz štapove koje devojka drži u rukama. Imamo sposobnost da sprovedemo u delo ono što želimo i trebamo tu moć da iskoristimo na najbolji način. Za kraj, karta Svet poručuje da uživate u ostvarenom uspehu i radujete se novim stvarima koje vas očekuju.

Karta u obrnutom položaju ima suprotno značenje u odnosu na značenje karte u uspravnom položaju

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"