II Prvosveštenica

 


II Prvosveštenica
Astrološka planeta: Mesec
Element: voda
Ključne reči: tajanstvenost, intuicija, podsvest, snovi, misterija, duhovnost

Nakon što se Luda susretne sa Mađioničarem, i otkrije na koji način može doći do ostvarenja svojih želja, mora osvestiti svoje emocije i intuiciju, jer na svom putu neće moći samo da se oslanja na svoju svest. U tome će mu pomoći Prvostveštenica, koja simboliše podsvest, sve ono što je skriveno, što se nalazi duboko u nama, oblikuje nas i utiče na naš život. Prvosveštenica je mudra, strpljiva, a kako je simbolišu element vode i Mesec, duboko roni kroz svoje emocije i osećanja, i iz tog iskustva dobija znanje koje joj je potrebno. 

Na karti vidimo Prvosveštenicu u svetlo plavoj haljini, što ukazuje na njenu duhovnost. Na glavi ima dijademu koja podseća na krunu koju je nosila egipatska boginja Hathor (boginja lepote, ljubavi, sreće i majčinstva). Na grudima ima krst, koji može ukazivati na četiri strane sveta ili četiri elementa prirode. U rukama drži svetu knjigu Toru (eng. Torah), koja u judaizmu predstavlja najpoštovaniju knjigu. Međutim, na ilustraciji nije vidljivo poslednje slovo h, što ukazuje da Prvosveštenica ima znanje koje nije svima vidljivo i dostupno. Pored njenih nogu nalazi se polu mesec, koji simboliše povezanost Prvosveštenice sa ženskom energijom, emocijama i inuticijom. Prvosveštenica sedi između dva stuba, na kojima se nalaze slova B i J. Crna i bela boja stubova i slova koja su ispisana na stubovima, predstavljaju ravnotežu između muške (crna) i ženske (bela) energije. Bez usklađenosti, tj. ravnoteže ne može se iskoristiti potencijal ove dve energije. Slova B i J predstvljaju početna slova imena Boaz i Jakin, koja su označavali dva stuba u tajanstvenom hramu Solomona. Iza nje se nalazi plašt na kome su naslikani plodovi nara, koji simbolišu plodnost, nove ideje, snove. Između stubova i plašta se nazire mirna plava voda, koja ukazuje na smirenost kojom Prvosveštenica prilazi svom učenju i načinu na koji dolazi do potrebnih odgovora. Takođe, mali prostor između plašta i stubova, sugeriše i na tanku liniju između svesti i podsvesti. Voda simboliše univerzalnu mudrost, podsvesni svet u kome se nalazi ukupno znanje iz prošlosti, iskustva, uspomene i mudrost.

Karta Prvosveštenice u tumačenju ukazuje da je potrebno da slušamo svoju intuiciju, da možda potražimo savet od neke mudre osobe. Odgovor može stići i u tišini, ako ostanemo sami sa svojim mislima, zaronimo duboko u svoje unutrašnje biće i otkrijemo nešto, što koristeći samo svoju svest, ne možemo da otkrijemo. Prvosveštenica je ekvivalent Mađioničaru, on je vladar svesti, praktičnosti, ostvarivanja ciljeva u materijalnom i fizičkom obliku, dok nas Prvosveštenica uči kako da balansiramo svoje emocije, osluškujemo šta nam one poručuju i posvećujemo im pažnju. Ravnoteža je nešto što se ponavlja kao bitan element kroz sve karte Tarota, te ne čudi što se odmah na početku pojavljuju Mađioničar i Prvosveštenica. Prvi bitan element na putu ostvarenja nekog cilja, jeste balans između onoga što učimo, radimo u fizičkom obliku i naših emocija i unutrašnjeg bića. Prvosveštenica mirno sedi, i može provesti tako sate, razmišljajući, zaranjajući u najdublje delove svoje duše, kako bi došla do odgovora. Ona poseduje znanje o svemu što je skriveno, mistično, okultno, ali odgovore ne daje tako brzo i precizno. Prvostveštenica nas upućuje da odgovore pronađemo na isti način na koji to i ona radi, u miru i bez žurbe, a kada budemo došli do rešenja, možemo očekivati plodove tog rada, kao što pokazuju naslikani plodovi nara na plaštu. Karta Prvosveštenice takođe ukazuje na raspoloženja, slikovite snove sa puno poruka i značenja, jaku intuiciju, privatnost, kao i promene raspoloženja, tajnovitost, povlačenje u sebe i pasivnost.

*Karta u obrnutom položaju ima suprotno značenje u odnosu na značenje karte u uspravnom položaju

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"