0 Luda

 



O Luda
Astrološka planeta: Uran
Element: vazduh
Ključne reči: novi početak, rizik, spontanost, želja za ostvarenjem sna, vera, jedinstvenost, vedrina, slobodan duh, maštovitost, naivnost 

Putovanje kroz Tarot karte počinje kartom Lude. Broj 0 kojim je karta numerisana, simbolište pun krug koji tek treba da bude ispunjen, novi početak, koji donosi potencijal i mogućnost da se "prazan krug" ispuni novim iskustvima. U Tarotu se karta Lude posmatra kao prva karta Velike Arkane, jer sve kreće od pokretačke i ležerne Ludine energije. Postoje i tumači koji smatraju da se Luda može posmatrati i kao karta koja dolazi nakon poslednje karte XXI Svet, jer nakon svakog kraja, dolazi novi početak. 

Luda je na karti ilustrovana kao mladić, koji uzdignute glave ide napred, iako se nalazi na ivici provalije. Moguće je da je on svestan provalije koja se nalazi ispred njega, ali je stav u kome se nalazi, takav da ima želju da krene napred. Zagledan je u nebo, kao da upija sve zrake sunca koji ga obasjavaju i daju mu energiju koja mu je potrebna. Na glavi nosi crveno pero, koje simboliše energiju i želju za novim početkom. Preko desnog ramena ima položen štap, a na kraju štapa se nalazi vrećica u kojoj se nalaze svi elementi koji su mu potrebni na njegovom putu. To su štap, mač, pehar i novčić-elementi Male Arkane. Kako desna strana predstavlja svest, on je svestan svojih mogućnosti i zna da ima ono što mu je potrebno da bi nastavio dalje ka svom cilju. U levoj ruci, na strani svoje podsvesti, drži belu ružu, simbol čistote njegove namere i nevinosti koju nosi sa sobom. Međutim, i tu vidimo da je očigledno svestan da se može ubosti na neki trn ruže, te je drži vrlo oprezno, samo vrhovima prstiju. Odelo koje nosi, ukrašeno je cvetovima, i simboliše vedrinu kojim prilazi životu. On je odlučan u svojoj nameri, ima energiju i pogled na svet kao dete. Beli pas, koji skače i laje pored njega, na neki način, ipak želi da ga upozori na sve ono što može da mu se desi, a belo krzno psa ukazuje na njegovu čistu i iskrenu nameru. S obzirom da se pas nalazi sa njegove leve strane (podsvest), moguće je da pas predstavlja upravo Ludin unutrašnji glas, koji ga može u nekom trenutku upozoriti da bude obazriv. U pozadini se vidi jasno i blistavo sunce i vrhovi planina prekriveni snegom. Moguće je da se Luda odlučila na svoj put posle hladnog i tmurnog vremena, i želi da na put krene praćena zracima sunca. 

Luda simboliše novi početak, bezbiržno i slobodno kretanje napred. Luda je odlučna da krene na put, možda nije svesna svega što je čeka, naivno i bezrezervno ide u ostvarenje svog cilja. Stav kojim kreće dalje, može stvoriti utisak da je nepromišljenja i neodgovorna, ali Luda u stvari označava onaj momenat, kada svhatite da želite nešto da uradite i onda donesete odluku da to i ostvarite, bez obzira koliko to drugima izgledalo nemoguće. Kao što beli pas ide pored Lude, tako i svako ko donese odluku da se upusti u nešto novo i neistraženo, mora slušati i svoj unutrašnji glas, koji ga može navesti da u izazovnim situacijama donese pravu odluku. Mnoge stvari koje činimo u životu na početku nam deluju nemoguće, ali kada u jednom trenutku osetimo elan i imamo viziju kako bi izgledalo ostvarenje neke naše želje, pokret i vera u sebe da je to ostvarivo i moguće, je energija koju nosi karta Lude. 

*Karta u obrnutom položaju ima suprotno značenje u odnosu na značenje karte u uspravnom položaju

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"