XX Sudnji dan


XX Sudnji dan
Astrološka planeta: Pluton
Element: voda
Ključne reči: preporod, svrha, opraštanje, otpuštanje prošlosti, jasno viđenje

Kartom Sudnji dan se pribiližavamo kraju putovanja kroz karte Velike Arkane. Kada sagledamo šta se sve desilo i kako su prethodna iskustva uticala na nas, dolazimo do spoznaje čemu nas je sve ovo iskustvo naučilo. To je na neki način opisano i u nazivu karte, ali prevod i tumačenje reči eng. Judgment ponekad dovodi da se osećamo "izgubljeni u prevodu". Najčešće je povezujemo sa suđenjem u pravnom kontekstu, a često se koristi i za iskazivanje stavova koji su rezultat našeg rasuđivanja. U nekim špilovima ova karta je i prevedena kao presuda ili suđenje, ali ovde se ne radi o presudi koja donosi pobednika i gubitnika, ona svojom energijom donosi oslobođenje, ali na duhovnom nivou. Kako nam se završi neki ciklus u životu, kada su sve karte otvorene i više nema iznenađenja, dolazi i taj momenat kada uviđamo šta je to što smo naučili i šta je u stvari bila suština onoga što smo prošli. Sudnji dan donosi razjašnjenje i rasterećenje.

Na ilustraciji vidimo arhanđela Gabrijela sa crvenim krilima kako svira trubu, zvukom budi ljude koji ustaju iz grobova. Zastava na trubi je crveno bele boje, s obzirom da je ovaj špil nastao u Engelskoj, predstavlja zastavu svetog Đorđa, zaštitnika Engleske. Crvena i bela boja predstavljaju kontrast, ali i sjedinjenje različitosti. Mrtvi koji ustaju iz grobova predstavljaju ponovno rođenje, duhovno buđenje i preporod. U pozadini se vidi planina prekrivena snegom, deluje da okolo ima dosta leda, siva i svetlo plava boja najzastupljenije su na ovoj karti. Međutim, crvena boja arhanđelovih krila donosi novi početak, vedrinu i energiju da se stvari iz prošlosti mogu otpustiti. 

Naziv karte ali i ilustracija mogu doneti utisak da se radi o karti koja ima negativnu poruku, jer na karti preovladavaju hladne boje, a otvoreni grobovi mogu na prvi pogled delovati nelagodno. Međutim, upravo takva ilustracija najbolje oslikava situaciju kada spoznamo i shvatimo poruke koje su nam doneli događaji iz prošlosti. Momenat kada nam se usklade mislii i emocije, kada nam je sve kristalno jasno. Led koji dominira na jednom delu ilustracije, simboliše da u njegovom odrazu možemo videti svoj lik, ali ne samo fizički, već i duhovno. Na nekin način, sve što smo otpustili u prethodnom periodu, ali i sve što smo dobili, sada postaje naša realnost i sve vidimo drugim očima, za razliku od početka kada smo tek krenuli na ovo putovanje. Tako je i sa svim životnim okolnostima koje nam se neprekidno dešavaju. Karta Sudnji dan je trenutak kada shvatimo zašto su se neke stvari dogodile, a neke ne, i bez obzira što smo tada bili nezadovoljni i tužni, sada znamo zašto je to tako moralo da bude, i u miru prihvatamo sve što smo prošli. Taj mir ispunjava naše srce, misli i dušu i oslobađa nas kako bi zatvorili jedno poglavlje našeg života i otpočeli drugo. Kroz prethodne karte, videli smo kako se životni ciklus odvija, posle saveta koje smo dobili kroz prve karte Velike Arkane, na sredini se zavrteo Točak sreće. Videli smo kada je potrebno krenuti napred, a kada zastati i sačekati pravi trenutak, ali i da posle svakog teškog perioda, dolazi vreme za oporavak i isceljenje. Sudnji dan je karta u kojoj sve postaje jasno, svaki događaj dobija svoj razlog, sve što nismo videli i osetili, sada postaje stvarno. Imamo mogućnost da otpustimo prošlost, i shavtimo razlog našeg putovanja. Otkrili smo svoju svrhu, pronašli pravi put koji trebamo da pratimo i ne žalimo za onim što je u prošlosti izgubljeno. Možda se sećate kako ste se osećali na početku, znate kakva ste osoba bili, ali sada više ne možete da se povežete sa tom energijom, jer više niste isti, vaša duša je prošla kroz spoznaje koje su u potpunosti otvorile nove vidike. To što ne možete da se povežete sa vašom energijom iz prošlosti, više ne vidite kao nešto negativno, već naprotiv, vidite kolko ste napredovali i koliko vam je prethodno iskustvo pomoglo da postanete ono što ste vi zaista. Možda ćete na prošlost gledati kao na neki prethodni život, jer bez obzira koliko dugo je trajao vaš put, dovoljno vas je izmenio i doveo na pravo mesto, oslobođeni ste i vaš novi život tek počinje.

Karta u obrnutom položaju ima suprotno značenje u odnosu na značenje karte u uspravnom položaju

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"