IV Car


IV Car
Astrološki znak: Ovan
Element: vatra
Ključne reči: snaga, moć, ambicija, pravila, strategija, cilj, rutina, pobeda

Nakon majčinske figure koju je pronašao u Carici, Luda će očinsku ulogu će pronaći u Caru. On će ga naučiti disciplini, pravilima i dati mu praktične savete koji će mu pomoći da nastavi svoj put. Car simboliše mušku energiju, i sa kartom Carice, predstavlja balans muškog i ženskog pristupa. On je hrabri vođa, koji se izdvaja svojom pokretačkom energijom, spreman da odvažno krene napred. Iz njegovih postupaka, Luda će načuiti kako uz rad i posvećenost, može ostvariti svoje namere, kao i kako da istraje u toj nameri, bez obzira na okolnosti i prepreke.

Car odvažno i samouvreno sedi na kamenom tronu, koji je ukrašen sa četiri figure u obliku glave ovna, simbola ove karte. Tron je sive boje, što ukazuje da je napravljen od kamena, deluje moćno i sigurno. Nosi crveni plašt, koji označava energiju i strast, a ispod plašta nosi oklop, što ukazuje da je spreman, ako je to potrebno, da svakog trenutka krene u borbu. Na glavi nosi krunu, ukrašenu dragim kamenjem, u desnoj ruci drži zlatni štap, a u levoj zlatnu kuglu, elementi koji simbolišu njegovu moć i snagu. Seda brada simboliše iskustvo i mudrost. Iza njega se nalazi stenovito brdo, ispod kojeg protiče reka.  Može se steći utisak da Car sedi na svom tronu, dok se iza nalazi njegovo carstvo, čija se snaga i istrajnost ogledaju u stenama i reci iza njega. Njegov pogled je ozbiljan, deluje zamišljeno, kao da razmatra sve opcije i pravi strategiju za nove poduhvate. Na ilustraciji preovaladavaju crvena i narandžasta boja, simboli strasti, pokreta i odlučnosti.

Car ozbiljno planira i razmišlja o svim stvarima koje se mogu naći na putu ostvarenja cilja. On se vodi umom, možda ne pokazuje emocije, ali u svemu što radi, ulaže dosta energije, strasti i želje, da ono što započne, završi sa uspehom. Njegovi postupci se mogu posmatrati kroz to kako je oslikan na ilustraciji. Bez obzira na stav i hladnoću koja se ogleda u metalnom oklopu, ispod se nalazi osoba svesna svojih emocija. On ih možda ne pokazuje, ali to ne znači da nije svestan svojih, a takođe i osećanja drugih ljudi. Ali za razliku od Carice, on na drugačiji način pristupa u svakodnevnom životu. On brine i pazi na svoju porodicu, želi da se svi oko njega osećaju bezbedno i učiniće sve da tako bude. Poseduje jaku disciplinu i rutinu u onome što radi, dobro osmišljenje i razrađene planove, i vredno radi da ostvari ono što želi. Kako Carica i Car predstavljaju roditeljske uloge u Tarotu, svaka od ovih karata podrazumeva da su oboje u potpunosti usklađeni sa svojim emocijama i potrebama, kao i da se međusobno dopunjuju i razumeju. Car uvodi red, stabilnost i čvrstinu, ali na onaj način gde svako ima svoju ulogu, i svaka od tih uloga je važna, jer on vrlo dobro zna da ako je njegovo carstvo dobro uređeno, biće stabilno i uspešno. On je vođa, neko na koga se drugi ugledaju, i svojim postupcima, podstiče druge da prateći njegov primer, ostvare svoje ciljeve. Šta god treba da uradi, Car će to dobro isplanirati, razraditi i sprovesti u delo. Pravedan je i istrajan, i spreman da ide do kraja kako bi odbranio ono što mu je bitno. 

*Karta u obrnutom položaju ima suprotno značenje u odnosu na značenje karte u uspravnom položaju

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"