IX Pustinjak

 


IX Pustinjak
Astrološki znak: Devica
Element: zemlja
Ključne reči: pronalaženje svrhe, osamljivanje, preispitivanje, staloženost, izolovanost

Jedna od najinteresantnijih karakteristika Tarota, jeste što su neke karte oslikane sa puno boja i simbola, dok su neke jednostavne, ali opet nose jaku poruku koju možemo odmah uočiti. To se u kartama Velike Arkane, možda najviše ističe kod karte Pustinjaka, koji za razliku od karata koje prethode nema puno simbola, a ilustracija je oslikana sa svega par boja. Pustinjak donosi poruku da neke odgovore možemo pronaći ako se povučemo u sebe, oslušnemo svoj unutrašnji glas i dopustimo mu da nam prenese poruku koju treba da čujemo. 

Na ilustraciji vidimo starca koji šeta po snegu, odeven u sivi plašt. Ima sedu bradu, koja simboliše mudrost koju je stekao tokom godina iz raziličitih iskustava koje je prošao. Hoda po snegu, deluje da stoji na steni koja je takođe prekrivena snegom, što ukazuje da se nalazi na nekom nepristupačnom mestu, koje je izolovano i gde nema puno ljudi. Fenjer koji drži u desnoj ruci je jedina stvar koja osvetljava put ispred njega, što znači da on nastavlja da ide dalje i noću ili kada su vremenski uslovi loši. U fenjeru sija šestokraka zvezda, koja simboliše nadu. U levoj ruci nosi žuti štap, koji mu pomaže pri kretanju. Stena na kojoj stoji, ali i njegov pogled na dole, može ukazivati da fenjerom osvetljava ono što se nalazi ispod njega, što mu deluje neprisuptačno, ili možda nedostižno. Siva boja preovladava na ilustraciji, a u kartama se najčešće koristi za oslikavanje kamena i stena. To može ukazivati da je Pustinjak jak i istrajan u svojoj nameri, da može izdržati raziličita iskušenja i prepreke, ali i da ispod plašta postoji ono što ne vidimo, a to su njegove emocije i kako on proživljava sve što susreće na svom putu.

Pustinjak ukazuje da je potrebno posvetiti se sebi, udaljiti se od drugih i u miru pronaći put do onoga što tražimo. Svakodnevica nas ponekad dovede u stanje da izgubimo dodir sa svojim unutrašnjim glasom, sa svojim istinskim potrebama, i pre svega zaboravimo na suštinu i svoju svrhu. Tako i Pustinjak sam sa svojim fenjerom ide kroz mrak i pokušava da dođe do suštine i razjašnjenja situacije. Karta Pustinjaka ukazuje da nije vreme za akciju, već da je potrebno zastati i u miru razmisliti o konkretnoj situaciji. Takođe, karta može ukazivati i na traženje saveta i pomoći od neke iskusne i mudre osobe, nekoga ko svojom smirenošću ume da svoje iskustvo i znanje prenese na druge. Povlačenje u sebe u ovom slučaju ne podrazumeva odustajanje i neuspeh, već sagledavanje situacije iz jedne druge perspektive. Zvezda koja sija u fenjeru na ilustraciji, može se protumačiti i kao svetlost koju svako od nas ima, svaka duša sija svojim posebnim sjajem. Nekada je potrebno zastatiti, i u miru ponovo pronaći tu svetlost, pustiti da nam duša osvetli ono što nam je u tom trenutku potrebno. Pustinjak odgovore svoje duše traži negde daleko, na hladnom i nepristupačnom mestu, što se u stvarnom životu može protumačiti da imamo utisak da smo udaljeni sami od sebe i da će biti teško ponovo uspostaviti tu vezu. Ali on se oslanja na svetlost iz fenjera, jer zvezda sija nezavisno od mesta gde se nalazi i osvetljava mu put. Nekada je potrebno da se povučemo i osamimo na nekoliko dana, nekada duže, ali treba da znamo da je i to potrebno kako bi ponovo osetili šta duša ima da nam kaže. Kada zastanemo i pogledamo na sve što nam se desilo, možda otkrijemo da neke stvari nisu onakve kakve nam se čine, jer u brzini nismo mogli da ih sagledamo na pravi način. Tišina je nekada glasnija od buke, i bez obzira što nekada nije prijatno suočiti se sa njom, ipak nam može dati mnoge skrivene odgovore.

*Karta u obrnutom položaju ima suprotno značenje u odnosu na značenje karte u uspravnom položaju

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"