Arthur Edward Waite & Pamela Colman Smith

 



Napisati sve o nastanku Tarota u jednom tekstu je nemoguće, jer je njegova istorija pomalo misteriozna i zagonetna, kao i same karte. Ako ste se zainteresovali za Tarot, sigurno ste naišli na imena Arthur Edward Waite i Pamela Colman Smith. Za nastanak Tarot špila koji se danas koristi širom sveta i koji je odštampan u više od 100 miliona primeraka, zaslužni su upravo njih dvoje. 

  • Arthur Edward Waite (1857-1942) bio je britanski pesnik, koji je tokom života dosta istraživao i pisao o ezoteričnim i okultnim stvarima. Rođen je u Njujorku, ali se posle smrti oca u ranom detinjstvu, sa majkom vraća u London, gde je kasnije proveo ceo život. Njegov rad se uglavnom bazirao na književnosti i tzv. "duhovnom istraživanju", a sam termin okultno je više voleo da opiše kao "Tajnu tradiciju"(The Secret Tradition). Verovao je u duhovnu razvoj i istraživanje, više nego u samo praktikovanje određenih rituala. Bavio se prevođenjem knjiga, izdavaštvom, a takođe je napisao i nekolika knjiga poezije.
  • Pamela Colman Smith (1878-1951) iz Velike Britanije, poznata i pod nadimkom Pixie, bila je umetnik, ilustrator, pisac, izdavač i takođe kao Arthur Edward Waite, zainteresovana za ezoteriju i oklutne stvari. Rođena je u Londonu, u porodici trgovaca iz Amerike. Studirala je umetnost na Prat Univerzitetu u Njujorku, ali se nakon smrti roditelja vraća u Englesku i nastavlja da radi kao ilustrator. Kao član pozorišne trupe, radila je kao kostimograf i scenograf. Zalagala se za pravo glasa žena u Velikoj Britaniji, a često je ilustrovala plakate i igračke za potrebe Crvenog krsta. Uprkos velikom talenutu i obećavajućoj karijeri, nikada nije postigla veće uspehe, na šta je dosta uticao i težak period za umetnike u periodu posle rata. 

fotografijahttps://waitesmith.org/index.php/decks/rider-roses-lilies-deck-1909/

Arthur Edward Waite je autor najpoznatijeg Tarot špila objavljenog u Londonu 10. decembra 1909. godine, a karte je prema njegovim instrukcijama ilustrovala Pamela Colman Smith. Špil je objavila izdavačka kuća "Rider" (William Rider & Son, Ltd.) iz Londona, pod nazivom "Tarot cards", ali je nakon velike popularnosti stečene u kasnijem periodu, postao poznat pod različitim nazivima, kao što su: Waite-Smith, Rider-Waithe-Smith kao i Rider Tarot špil. Prvo izdanje špila se često naziva i "Špil ruža i ljiljana" (Roses and Lilies Deck), zbog ilustracije cveća na pozadini karata. Prvo izdanje je bilo štampano u ograničenoj seriji, pa se u martu 1910. godine špil ponovo našao u prodaji, a karte su bile odštampane na mnogo boljem papiru, nego što je to bio slučaj u prvoj seriji. Uz karte je bio odštampan i Priručnik (The Key to the Tarot), kasnije preimenovan u Slikovni ključ za Tarot (The Pictorial Key to the Tarot), koji je napisao Arthur Edward Waite. Nakon nekoliko vekova korišćenja različitih špilova širom Evrope, Waite-Smith špil je praktično bio prvi špil na engleskom jeziku, s obzirom da su se uglavnom korstili italijanski ili francuski špilovi. Arthur Edward Waite je skoro ceo svoj život posvetio istraživanju ezoterije, pa je najverovatnije na osnovu mnogobrojnih saznanja, pronašao najbolji način da kroz sopstveni špil podeli svoje viđenje Tarota. Iako o tome nema mnogo preciznih podataka, smatra se da je Pamela Colman Smith karte ilustrovala prema opisima koje joj je dao Arthur Edward Waite, ali da je najverovatnije koristila kao inspiraciju i karte iz tada poznatih špilova, naročito Sola Busca Tarot. Arthur Edward Waite je posebno obraćao pažnju na astrološke elemente koji simbolišu svaku grupu karta, jer je dosta izučavao astrologiju i njenu povezanost sa Tarot kartama. Pamela Colman Smith je karte ilustrovala u roku od šest meseci, od aprila do oktobra 1909. godine, ali s obzirom da su originalni crteži izgubljeni, malo podataka je dostupno o samoj ilustraciji karata. Monogram napravljen od inicijala njenog imena nalazi se na svakoj karti špila.

Izdavačka kuća "Rider" objavljivala je špil nekoliko puta do 1939. godine i kasnije u periodu od 1971. do 1977. godine. U poslednjih nekoliko decenija špil je objavljen od strane brojnih izdavača sa nekim izmenama, kao što su veličina karata, jasnije i svetlije boje u odnosu na original, nazivi karata na različitim jezicima i sl. Arthur Edward Waite i Pamela Colman Smith verovatno nisu ni slutili koji uspeh će postići špil na kome su zajedno radili, kao i koji uticaj će špil imati na razvoj Tarota u budućnosti. Bez obzira što su ilustracije karata pune brojnih simbola, boja i skrivenih značenja, ovaj Tarot špil predstavlja najbolju osnovu za učenje Tarota za svakog početnika, jer na najsveobuhvatniji način ukazuje na simboliku Tarota i način na koji treba tumačiti karte. Iako danas postoji na desetine modernijih špilova, Waite-Smith i dalje nakon više od 100 godina nakon što je ugledao svetlost dana, održava svoju reputaciju najkorišćenijeg Tarot špila širom sveta. 

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

II Prvosveštenica