XVIII Mesec

 


XVIII Mesec
Astrološki znak: Ribe
Element: voda
Ključne reči: preispitivanje, snovi, intuicija, emocije, podsvest

Kako se približavamo poslednjoj karti Velike Arkane vidimo kako se svaka karta nadovezuje jedna na drugu. To je bilo uočljivo još na početku, ali u poslednjim kartama je to još izraženije. Tako se nakon peroda isceljenja koji je donela karta Zvezde, javlja sledeći ciklus sa kartom Meseca. Na neki način, Mesec nas polako vraća nazad i nosi poruku da ćemo se opet susretati sa izazovima i poteškoćama, ali da nakon svega što smo prošli, to neće više biti tako teško s obzirom na iskustvo koje smo stekli. Možda je zbunjujuće što se Mesec sada pojavljuje, kada je sva bura prošla, ali on je tu da nas podseti da nakon što prođemo neki težak period, oporavimo se i nastavimo dalje, na našem putu će se opet pojaviljivati neki novi izazovi, ali sada smo bogatiji za iskustvo i znanje koje smo do sada stekli. 

Ilustracija oslikava već dobro poznati bazen sa vodom, okružen plodnom zemljom. Iz vode izvire rak, koji simboliše da sve ono što nas plaši i što nam je nepoznato izlazi na površinu. Na sredini vidimo put, koji vodi sve do vrha planine u pozadini. Pored puta vidimo dve kule, koje smo već videli na karti Kočija. Pas i vuk laju na mesec koji izgleda kao  spoj sunca i meseca, a na sredini je profil osobe, koja verovatno pokušava da se skoncentriše i bude u miru, ali je u tome ometaju pas i vuk svojim lavežom. Pas i vuk oslikavaju dualnost koju karta Meseca nosi, jedan pripitomljen, drugi divlji, čovek, tj. silueta na mesecu mora pronaći ravnotežu u sebi između dve osobine koje i sam nosi u sebi. Sa meseca/sunca padaa 15 kapljica koje simbolišu sukob između energije Sunca i vode.

Karta Mesec predstavlja naše emocije i strahove kojih treba da budemo svesni kada opet iskoračimo u stvarnost. Nakon turbulentog perioda koji se desio, neki strahovi su ostali, što je sasvim normalno, ali sada je potrebno da se sa tim suočimo. Ti strahovi nas mogu ometati, kao što vuk i pas ometaju mesec/sunce, mogu nas mučiti tokom dana, a mogu nam doneti i mnoge neprospavane noći. Za razliku od prethodnih karata, Mesec na površinu ne iznosi vidljive i opipljive stvari, on izvlači sve ono iz naše podsvesti, stvari kojih možda nismo ni svesni. Ovde je uglavnom reč o našem unutrašnjem biću, ne toliko o odnosima sa drugima. Radimo sami sa sobom, što je izazovno i teško, ali karta Mesec ne traži brzinu i ne zahteva da se sve reši odjednom. Bitno je da osvestimo ono što je potrebno i polako krenemo dalje. Samim tim što osvestimo neki problem koji se nalazi duboko u našoj podsvesti, već smo napravili veliki korak u tome da isti prevaziđemo. Karta Mesec takođe znači da treba obratiti pažnju na snove, oni mogu nositi poruke koje su namenjenje samo nama, pratite znake i sami rastumačite ono što oni poručuju. U tumačenju Mesec poručuje da vaše emocije mogu biti naglašene, i ako ste svoje emocije potiskivali dobro je da ih sada pustite da izađu na površinu. Pružiće vam olakšanje, ali i možda potpuno drugačiji pogled na vašu trenutnu situaciju.

*Karta u obrnutom položaju ima suprotno značenje u odnosu na značenje karte u uspravnom položaju

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"