VII Kočija


VII Kočija 
Astrološki znak: Rak
Element: voda
Ključne reči: odlučnost, pokret, akcija, kontrola, samopouzdanje, napredak

Karta Kočije je jedna od karata Velike Arkane koja ima najviše simbola na ilustraciji, i dosta njih je povezano sa simbolima koji se nalaze na prethodnim, kao i kartama koje slede. Već na osnovu samog naziva, možemo videti da se radi o karti pokreta, preuzimanja odgovornosti i kontrole da se uspešno stigne do cilja. Mladić koji se nalazi u kočiji, je možda po prvi put samostalno na ovakvom putu, ali je ovo prvi korak koji je neophodno da napravi kako bi sebi, ali i drugima dokazao da je spreman i odlučan da ostvari svoj cilj.

Na ilustraciji vidimo mladića (Ludu) kako samouvereno i odvažno stoji u kočiji. Na donjem delu kočije, nalazi se znak plavih krila sa žutim krugom u sredini, koji se javljao na ilustracijama egipatskih bogova, ali i grčkog boga Heliosa, koji je vozio svoju kočiju na nebu. Ispod ovog simbola, nalazi se hindu simbol "Yoni", koji označava sjedinjenje muške i ženske energije i njihovu međusobnu harmoniju. Gornji deo kočije ukrašen plaštom na kome su oslikane zvezde. Oklop koji nosi, simboliše zaštitu koju ima na svom putu. Na grudima ima ukras u obliku kvadrata, koji označava četiri strane sveta. Na kruni ima osmokraku zvezdu (koja se pojavljuje i na karti Zvezda).  Ispod krune ima lovorov venac, kao simbol pobede. Na pojasu oko oklopa, oslikani su simboli astroloških znakova, a kod ramena ima dva polumeseca. Štap koji nosi u desnoj ruci (svest) označava moć, kreativnost i inicijativu. Kočija je sive boje, što ukazuje da je najverovatnije izrađena od kamena, što predstavlja stabilnost i snagu. Na donjem delu ilustracije su dominantne bela i crna sfinga, kao simboli ujedinjenja raznolikosti (ljudsko lice, krila orla, telo lava i rep bika). Sfinge su različite boje, kao i stubovi na karti Prvostveštenice. Deluje da sfinge vuku kočiju napred, ali ne postoji uže kojim mladić upravlja sfingama. To ukazuje da mladić njima upravlja kontrolom svog uma, uskađenim i svesnim razmišljanjem. Moguće je da sfinge predstavljaju njegovu svest (bela) i podsvest (crna), i da nisu zaista ispred kočije, ali na ilustraciji simbolišu balansiranje mladićevih emocija i postupaka, koje mora da drži u ravnoteži kako bi mogao da nastavi dalje. U pozadini se vidi grad koji mladić napušta, spreman da ode iz sredine koja mu je poznata i otkrije nova iskustva. 

Kočija ukazuje na pokret, akciju, na želju da se krene u neki novi poduhvat, sa puno samopouzdanja i energije. Sve što je nedovršeno, potrebno je završiti i odlučno krenuti dalje. Karta Kočija je simbol snage i odvažnosti, spremnosti da se napravi korak napred, sa verom u najpovoljni ishod situacije. Ukazuje da se do cilja može stići sa uspehom, ali da je takođe potrebno uložiti dosta truda i rada kako bi se to i ostvarilo. Tu se dosta ističe simbolika sfingi, koje vode kočiju i mladića koji se nalazi u njoj. Bez obzira kako ih tumačimo, ukazuju da mladić mora uskladiti svoju želju za ostvarenjem cilja, tj. uspešnog dolaska na željeno mesto, sa svim izazovima i okolnostima koje mu se mogu naći na putu. Moguće je da će ostavarenje cilja zahtevati timski rad, pomoć drugih, ali i spremnost na prihvatanje te pomoći i saradnje sa različitim ljudima. U zavisnosti od pitanja postavljenog prilikom tumačenja, može ukazivati na kraće ili duže putovanje, na dinamičan posao koji će zahtevati dosta aktivnosti i zalaganja, ali i spremnost i odlučnost da se neki odnosi razreše i postave u ravnotežu. Ako mladića u kočiji posmatramo kao Ludu sa prve karte, on sada kreće dalje, sa svim znanjem i savetima koje je dobio, što će mu pomoći da uspešno ostvari ono što želi.

*Karta u obrnutom položaju ima suprotno značenje u odnosu na značenje karte u uspravnom položaju

Hvala na čitanju!





























Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"