As štapova


As štapova
Element: vatra
Ključne reči: ideja, inicijativa, energija, brzina

Štapovi su grupa karata Male Arkane koja predstavlja element vatre. Energija vatre simboliše je snagu, strast, pokret, istrajnost, odlučnost. Štapove vezujemo za vatrene horoskopske znakove, ovna, lava i strelca. Asevi u Maloj Arkani predstavljaju početak, novosti i ideje, u skladu sa elementom kome pripadaju. Kako štapovi pripadaju energiji vatre, ovde se radi o pokretačkoj i brzoj energiji koja donosi dosta aktivnosti i mogućnosti, ali je i izazov ispratiti tu energiju i iskoristiti najbolje što puža.

Na ilustraciji vidimo kako je iz sivog oblaka iskočila desna ruku u kojoj se nalazi štap sa pupoljcima i lišćem koje leti oko štapa. U pozadini se vidi plodna zemlja, sredinom protiče reka a na vrhu brega je zamak. Sve deluje mirno i stabilno. Na neki način, predeo u pozadini možemo posmatrati kao mesto kroz koje treba proći kako bi ostvarili ono što želimo. Štap možemo posmatrati kao šansu koja nam je data, ispred nas se nalazi izazov, reku i planine možemo tumačiti da ćemo na tom putu imati uspone i padove, ali da je lep prizor koji je ispred nas znak da možemo uspeti. Zamak na vrhu brega deluje stabilno i bezbedno, što znači da nam novi poduhvat na kraju može doneti nešto stabilno. 

As štapova nagoveštava nove ideje i mogućnosti koje imaju potencijal da se uspešno realizuju. Energija vatre je strastvena, brza, ali takođe i impulsivna, te je nekada potrebno razmisliti i sačekati sa iznenadnim i ishitrenim odlukama. As štapova predstavlja one momente kada u toku dana neočekivano dobijemo neki poziv, a taj razgovor u potpunosti promeni naše planove, ali u pozitivnom smeru. Možda se radi o rezervaciji nekog putovanja, o ponudi da krenete sa nekim stručnim usavršavanjem ili se neko odlučio da proda nekretninu, setio se da ste zainterestovani za kupovinu i poziv je prvo upućen vama. U tom trenutku vam možda sve izgleda neverovatno i niste ni svesni šta se dešava, ali polako kako počnete da slažete kockice, shvatite da ako se dobro organizujete da će se sve na kraju isplatiti. Takođe, neka nova situacija i okolnosti vas mogu navesti da vidite šta je to što zaista želite, šta je to što je vaša strast. Možda želite promenu u nekom aspektu vašeg života, i kada čujete neke nove vesti, shvatite da u stvari želite nešto sasvim drugo i da je ta druga opcija baš ona prava za vas. Ruka koja se na ilustraciji pojavljuje je desna, ona koja se smatra rukom koja daje, tako je i As štapova prilika koja vam se pruža, ali ne treba tu priliku shvatati u bukvalnom smislu. Nekada dobijemo šanse koje će nas odvesti tamo gde treba da budemo, a neke nam se pojavljuju kako bi uvideli gde ne želimo biti. Kako je u pitanju energija vatre, štapovi ukazuju na brz sled događaja i puno akcije, ali uvek treba naći samo minut da oslušnete svoje emocije i vidite kako se osećate u skladu sa novonastalim okolnostima. As štapova nagoveštava brze događaje, situacije u kojima treba reagovati u momentu, zahteva snalažljivost ali i spremnost na borbu i istrajnost. Ono što se može izdvojiti za štapove, kao grupu karata Male Arkane, jeste strpljenje, bez obzira u kom kontekstu se štapovi pojave u tumačenju. Donose dosta energije, ali je potrebno imati stpljenja i sačekati pravi trenutak za akciju. To je možda najveći izazov koji štapovi donose. Kao što se za vatrene horoskopske znakove ovna, lava i strelca vezuje vođstvo, snaga i pokret, oni u svom delovanju moraju naučiti da sve to izbalansiraju i reaguju u skladu sa okolnostima. Prilika je ispred vas, potrebno je da oslušnete sebe i razmislite šta vam ona novo donosi u život i kako je najbolje iskoristiti.

Karta u obrnutom položaju ima suprotno značenje u odnosu na značenje karte u uspravnom položaju

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"