Dvorske karte Male Arkane

Dvorske karte Male Arkane

Svaka grupa karata u Maloj Arkani sadrži po 14 karata, od kojih se četiri nazivaju dvorske karte (eng. court cards). Nose nazive paž, vitez, kraljica i kralj. U vreme nastanka prvih tarot špilova, ovo su bili jednih od glavnih aktera na dvoru, pa je verovatno bilo lako povezati uloge i energiju sa onim šta karta predstavlja. Postoje različita tumačenja ovih karata, a mnogi ih smatraju i najtežim za tumačenje. 

Karte Male Arkane od broja I do broja X, odnose se na svakodnevne događaje iz života, okolnosti i situacije, a dvorske karte predstavljaju tzv. "karte osobe", jer svaka dvorska karta nosi energiju likova koji se na njima nalaze, u skladu sa onim što predstavlja njihova uloga. 

Najbolje ih možemo sagledati ako se vratimo u period života na dvoru. Paževi su početnici, imaju plemićko poreklo, još kao deca dobijaju ulogu paža. Paževi su kraljevi pomoćnici, učestvuju u bitnim ceremonijama, kao mali se spremaju da jednog dana budu glavni akteri na dvoru. Bez obzira što su na početku i još uvek imaju mnogo da nauče, paževi jednog dana mogu postati jako uticajni, čak i biti kraljevi. Vitezovi su bili nosioci vesti, u doba srednjeg veka, ali i kasnije, preko vitezova, kraljevi su preko vitezova slali vesti u dalje krajeve kraljevstva. Oni su iskusni u radu na dvoru, nekada i sami plemićkog porekla, ljudi od poverenja. Vitezovi su i vojskovođe, sprovode u delo reči vladara, drže se svojih prinicipa i odani su. Kraljica je posvećena dvoru, porodici i kraljevstvu. Kako su se vremenom menjali uslovi na dvoru, i kraljice su dobijale pravo da suvereno vladaju kraljevstvom, ali su u svom načinu vladanja drugačije od kraljeva. One predstavljaju ženski prinicip u kartama Male Arkane, ono što bi bila Carica u Velikoj Arkani, privrženost i pristupanje okolnostima kroz intuiciju i emocije. Kraljevi, s druge strane predstavljaju princip Cara u Velikoj Arkani, oni su vođe, pragmatični i odlučni. 

Dvorske karte Male Arkane obojene su osobinama koje nosi grupa kojoj pripadaju, odnosno, da li pripadaju elementu vatre (štapovi), vode (pehari), pentakli (zemlja) ili mačevi (vazduh). Tako se svaka od ovih karata tumači u skladu sa tim kojoj grupi pripada, odnosno prethono naznačene osobine, usklađuju se se osnovnim karakteristikama elementa kojem pripadaju. Kraljica pehara je kraljica koja najviše polaže pažnju da sve što radi bude iz ljubavi, dok kraljica pentakla, polako donosi svoje odluke, koje su najbolje za nju i sve oko nje, kako bi svi bili zadovoljni konačnim ishodom. Ako vitez mačeva odluči da prvi stigne na odredište, to će i biti tako, ali ukoliko se neke okolnosti na tom putu promene, on će u trenutku doneti drugu odluku, bez mnogo oklevanja, jer njime upravlja element vazduha, dok će viteza pentakla teško nešto pokolebati da promeni svoju nameru. On će možda poslednji stići na cilj, ali će pažljivo i sa mnogo strpljenja prići svakoj situaciji. Kralj štapova je vođen strašću, željom da bude uspešan i ostvari sve svoje namere, dok će se kralj pehara voditi pre svega svojim srcem i emocijama, jer njime upravlja element vode, koja simboliše emocije. 

Bez obzira na sva objašnjenja ovih karata, svako kao i za ostale, vremenom svako može steći neke svoje uvide i karakteristike koje će mu kroz rad sa kartama doneti još bolje razumevanje Dvorskih karata. Polazna tačka su elementi kojima karte pripadaju i njihove uloge, sve ostalo dolazi kroz intuiciju i tumačenja, gde se ove karte susreću sa ostalim kartama.

Hvala na čitanju!

Comments

Popular posts from this blog

Učenje Tarota - Kako početi?

Osnovna podela Tarot karata

Dobro došli na "Tarot dnevnik"